Ugrás a tartalomra

Jól van dolga a mostani huszárnak…

2022. március 21. hétfő
Megemlékezés március 15-e alkalmából a Maci Tagóvodában.
Jól van dolga a mostani huszárnak…

„Az ünnepléshez ünneplőbe öltözünk.

Ez azonban nem a legjobb ruhát jelenti,

hanem azt a lelkületet,

ahogyan ezekre az ünnepi percekre

magunkat is felkészítjük

és a gyerekeket is hozzászoktatjuk.”

Czárán Eszter
 

A március 15-i ünnep és az azt megelőző ráhangolódás különbözik az óvodai mindennapoktól. Ezért ha az érzelmi, hangulati elemeket helyezzük előtérbe, ha pozitív töltetet adunk a gyerekek számára, akkor megélhetik a különbséget a hétköznapokhoz képest. A készülődés az együttlét örömét adja, erősödik a kötődés a közös tevékenységek során. Erősíti a hagyományokat, a közös élmény erejével fokozza a gyerekek közösséghez való tartozását.

Ilyen hagyomány kialakítására törekedtünk akkor is, amikor felkértük a Történelmi Lovastúra Egyesületet óvodánk látogatására. Ezúton is köszönettel tartozunk a közreműködésükért!

Fodor Szabolcs főhadnagy és Kunvári Tamás közhuszár lóháton érkezve mutatták be a Hagyományőrző 9. Miklós huszárezred ruháit. A gyerekek számára érthetően meséltek az ünnepről, a huszárok egyenruhájáról. Ez olyan élményt nyújtott óvodásaink szármára, hogy játékukban, rajzaikban megjelentek azok a nemzeti jelképek, melyek a 3–7 éves korosztály számára befogadható.

Készültek zászlók, kokárdák, csákók, párták, papírlovak; építettek várat, kardot forgattak. Versekkel, dalokkal színesítettük az ünnepet. A termeket, folyosókat, ablakokat és lelkünket díszbe öltöztettük hazánk egyik legjelesebb napja alkalmából.